снимка: Ikonact & Пакко, УикипедияНа 13 юли 1878 г. (1 юли по стар

...
снимка: Ikonact & Пакко, УикипедияНа 13 юли 1878 г. (1 юли по стар
Коментари Харесай

На днешната дата в историята - Подписан е Берлинският договор

снимка: Ikonact & Пакко, Уикипедия

На 13 юли 1878 година (1 юли по остарял стил) в Берлин е подписан прословутият Берлински контракт, който вечно трансформира образа на България и близките страни.

Берлинският контракт урежда измененията в ситуацията на Османската империя след Руско-турската война (1877-1878). Заключителен документ е на почналия на 13 (1) юни 1878 година Берлински конгрес.

Състои се от 64 члена. Унищожава наредбите на Санстефанския кротичък контракт от 3 март 1878 година сред Русия и Османската империя. Санстефанският контракт сред Русия и Султана планува да се възвърне Българската страна на необятна територия. Дава и теоретична самостоятелност под протекцията на Русия и намаляването на европейска Турция до тясна линия земя. Великите сили обаче не разрешават това да се случи. Целта е да не се разреши на Русия да разшири сферата си на въздействие до Средиземно море. Англия, Австро-Унгария и Германия се намесват и привикват Берлинския конгрес. Възстановяват огромна част от Османската империя и остават дребни, слаби буферни страни на Балканския полуостров.

Първите 12 члена на контракта се отнасят за Княжество България. Берлинският контракт в общи линии резервира статута на Българското княжество, очакван от Санстефанския контракт, само че понижава неколкократно територията му. Ограничава я до земите сред р. Дунав и Стара планина, дружно с тогавашния софийски санджак. Срокът на краткотрайното съветско ръководство се понижава от 2 години на 9 месеца. Неговата задача със период от 9 месеца е основаването на Княжество България.

Както и съгласно Санстефанския контракт, князът би трябвало да бъде определен от народа със единодушието на Великите сили и Османската империя, само че в този момент се не разрешава той да бъде представител на някоя от европейските ръководещи династии. Назначава се от султана. За ръководството на Княжеството се планува Органически правилник (Конституция), направен от заседание на локални първенци. Новата българска страна се слага във васална взаимозависимост от Османската империя и се задължава да й заплаща годишен налог, само че има лично държавно управление и армия. За България остават в действие част от капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя до началото на Руско-турската война. Османската войска няма право да навлиза в нейната територия.

Членове 13 до 22 на Берлинския контракт плануват основаването на самостоятелна област, наречена Източна Румелия, в земите сред Стара планина и Родопите. Тя би трябвало да се ръководи от основен шеф с петгодишен мандат, назначаван от Високата врата и одобряван от Великите сили, взели участие в Берлинския конгрес. Държавното устройство на региона би трябвало да бъде уредено от комисия, формирана от представители на Великите сили.

Македония, Източна Тракия и Западна Тракия остават още веднъж в рамките на Османската империя под директната власт на султана. Османската империя приема задължението да им даде административна автономност.

Берлинският контракт става основа освен за интернационалното състояние на Балканите през идващите три десетилетия, само че и стои в основата на доста политически и човешки проблеми на Балканите и до ден сегашен. Балканите се трансформират във възел от интернационалните несъгласия. Някои негови клаузи са изменени още при Съединението на Княжество България с Източна Румелия ( 6 септември 1885 г.). Част от системата, открита с контракта, е изцяло разрушена на 22 септември 1908 година, когато България афишира независимостта си, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина около удобно изискване, зародило в Османската империя, където е почнала Младотурската гражданска война.

Въпреки всички старания да се поправи стореното, концепциите на Берлинския контракт съпътстват политиката по отношение на Балканите и до през днешния ден.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР